Review Koos Klok

GLI (gecombineerde leefstijlinterventie)

Interview Koos Klok over zijn ervaringen met GLI Volendam

Koos is een 66-jarige, gepensioneerd schoolleider uit Edam, gehuwd en vader van twee dochters. Jarenlang worstelde hij met zijn gewicht, maar hij startte een jaar geleden met het 2 jaar durende GLI-programma van GLI Volendam. Zijn viscerale vetgehalte daalde al 6 punten en hij schat de kans zeer hoog dat hij na afloop van de GLI zijn gewicht zelfstandig op peil houdt.

De aanleiding van mijn start met GLI

‘Mijn vrouw heeft Parkinson, dus ik weet hoe belangrijk het is om te bewegen. Ik had steeds een stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik meer moest bewegen en niet dat toastje met brie moest nemen. Buitensporig veel at ik niet, maar ik hoef maar ergens naar te kijken en er zit drie ons aan. In het verleden ondernam ik verschillende pogingen gewicht te verliezen, met wisselend succes. Een wijze vrouw zei ooit tegen mij: “Koos, wij hebben levenslang met ons overgewicht.” Maar ik heb tijd en rust in mijn hoofd nodig om aan mijn gezondheid te werken. Toch wist ik dat ik mijn gewicht zelf in de hand heb. Ik zag de flyer van de GLI liggen. Het totaalpakket van sporten, diëtist, leefstijl, voorlichting en gezelligheid sprak me aan. En het feit dat het twee jaar duurde. Een driemaandencursus had ik niet gedaan, want ik ken mezelf, dan val ik daarna terug. Ik meldde me dus via mijn huisarts aan voor de GLI.’

Mijn ervaringen met de organisatie

‘De beginfase van mijn traject was soms onduidelijk. We hadden toen nog geen vast aanspreekpunt en niet iedereen werd gewogen. Later werden zaken veel beter georganiseerd. Nu hebben we één vast aanspreekpunt. Ik voel me prettig en op mijn gemak bij de organisatoren en uitvoerders van deze GLI. We hebben een goed persoonlijk contact en ook voor hen wil ik mijn best blijven doen.’

Mijn ervaringen met de diëtist en leefstijlcoach

‘Vooral de voedingsadviezen waren een eyeopener voor me. Ik meldde de diëtist dat ik géén calorieën wilde tellen. Dus keken we wat ik kon veranderen. Ze gaf heel concrete suggesties, zoals veel volkorenproducten en vezels eten, voldoende eten en een goed ontbijt om te voorkomen dat ik om 10.00 uur gier van de honger. ‘s Morgens eet ik nu havermout met blauwe bessen. Er zijn zaken die ik mezelf heb aangeleerd gewoon niet meer lekker te vinden. Ik eet niet minder, maar anders. Honger hoef ik niet te lijden. Het gevoel controle te hebben, voelt prettig. Persoonlijk had ik minder aan de steun vanuit de – overigens zeer aimabele – leefstijlcoach. Die was op zoek naar mijn barrières, maar ik meende dat ik die niet had. ‘De diëtist is down to earth, dat past beter bij mij.’

Mijn ervaringen met bewegen

‘Twee keer per week beweeg ik bij Prevafit op het Biocircuit en één keer per week doe ik cognitieve fitness bij Sportservice Noord-Holland. Het voordeel is dat ik samen met mijn vrouw sport en zij vindt het ook heerlijk. Ons leven is nu vormgegeven rond het sporten. Dat zijn de basismomenten en dan pas kijken we wat daar nog omheen past. Het is bij Prevafit net het dorpsplein. Het is zó leuk en waardevol dat je na afloop nog even relaxed koffiedrinkt en met anderen in gesprek raakt. Mensen tonen belangstelling in elkaar. Dat is de bonus: je bent bezig met je fysiek, je voeding, maar ook met een sociale component.’

Mijn ervaringen met de groepsbijeenkomsten over voeding en leefstijl

‘Ik hecht veel waarde aan de groepsbijeenkomsten over voeding en leefstijl. Dan ben ik een kritische luisteraar. Grappig is dat ik thuis nazoek hoe het precies zit met alle informatie, bijvoorbeeld over de meest gunstige hartslag om aan te houden tijdens het sporten. Ik ben eigenwijs en ga nét iets harder. Maar ik ben er nu bewust mee bezig. En op advies vanuit de groepsbijeenkomsten leg ik meer het accent op krachttraining. Tijdens de groepsbijeenkomsten hoor je regelmatig: wat is je motivatie, wat wil je bereiken, waar wil je naartoe? Je moet jezelf dat af en toe opnieuw afvragen. Je doet het natuurlijk voor jezelf.’

Mijn gezondheidseffecten

‘Mijn leefstijlverbeteringen leveren heel concrete gezondheidswinsten op en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik ben een jaar bezig en mijn viscerale vetgehalte daalde nu al van 15 naar 9. Ik gebruikte standaard pantoprozol tegen maagzuur en een lichte dosering amlodipine tegen verhoogde bloeddruk. Al maanden slik ik geen pantoprozol meer en met de amlodipine stopte ik in overleg met mijn huisarts vijf weken geleden. Mijn bloeddruk is nu zonder medicatie keurig 125 om 75. Mijn huisarts adviseerde me altijd al om af te vallen vanwege mijn bloeddruk. Nu kan ik hem zeggen dat hij gelijk had.’

Plannen voor mijn toekomst

‘Na een jaar schat ik – op een schaal van 0 tot 10 – de kans dat ik na afloop zelfstandig mijn gewicht op peil kan houden op 9,5. Maar het vraagt voortdurend discipline. Na de GLI wil ik blijven sporten, ook omdat het een voortdurende reminder is voor mezelf om bij de les te blijven. Je weet nooit wat je kan overkomen, maar je leefstijl heb je zélf onder controle. En with a little help from your friends kom je een heel eind.’